Hoppa till innehåll

Olle

Min son Olle är idag en glad 35-årig man. Idag hotas Olle av att kastas ut från LSS, lagen från 1994 som ska garantera stöd och service till personer med vissa funktions-nedsättningar. Olle är förståndshandikappad och autistisk.

Olle bor idag i ett hus på landet med personlig assistans. Där kan han få den lugn och ro han så väl behöver. Det ger honom förutsättningar att prata mera, att välja ord istället för att vara utagerande. Vi föräldrar blir så glada när han säger ett nytt ord!

Olle har tidigare bott på två institutioner där han mått väldigt dåligt och blivit neddrogad när han varit utagerande eller självskadande.

Det Olle behöver är att få behålla sin dubbelassistans, assistenter som kan hans funktionshinder och förstår hans behov. Assistenterna samarbetar med Olles gode man och professionella inom området. Assistenterna får stöd och kontinuerlig utbildning.

Men idag är vi föräldrar livrädda för vår son ska förlora sin dubbelassistans eftersom det finns förslag om att kommunalisering av LSS. Då får mindre kommuner inte råd med sina medborgare med svåra funktionshinder.

Vi föräldrar kräver att man behåller LSS och intentionerna i lagen. Då måste den personliga assistansen fortsätta i statlig regi. Först då kan det vackra ordet trygghet förverkligas där rättssäkerhet och livskvalitet ingår!

Inte minst är vi föräldrar rädda för att den utredning, som regeringen nu tillsatt, ska kasta ut vår son från LSS då han inte kan föra sin egen talan.

Vi skräms över att det kan bli en återgång till institutioner som vi har kämpat för att avskaffa.

Min son Olle måste ha rätt att kunna få leva sitt liv med personlig assistans på ett sätt som passar honom! Sverige har råd! Allt annat är okunnigt, dyrt och omänskligt!!

 

 

Lämna ett svar